El cap coach
27 juliol, 2019
¡Prioritzar, priorizar-te!
29 juliol, 2019
Show all

La Fórmula del lideratge

La fórmula del liderazgo - Liderar es amar

Conèixer + Voler + Ser generós = Liderar

Així de senzilla és la fórmula del lideratge autèntic. I com vas a comprovar no té res a veure amb càrrecs, títols o jerarquies, sinó amb l’autoritat moral.

Per liderar, primer has de servir. Aquesta és l’autèntica paradoxa, com planteja J.C. Hunter en un dels millors llibres que s’han escrit sobre lideratge “La Paradoxa. Un relat sobre la veritable essència de lideratge “. 1

Parlem d’un model que parteix del valor de la generositat. Una cosa tan òbvia com que per recollir primer cal sembrar. Una cosa que potser no abunda en les organitzacions, ja que en el fons no són més que sistemes i relacions de col·laboració, com ho és la societat en el seu conjunt.

Però anem a pams. El primer que has de fer és conèixer a la teva gent. I això vol dir “conèixer al teu equip en profunditat”, tant a nivell personal com professionalment, els seus punts forts, les seves àrees de millora, el que els preocupa, …

I et preguntaràs I això com s’aconsegueix ?.

Molt simple, dedica’ls més temps. No cal que sigui molt, tan sols n’hi ha prou uns cinc minuts al dia per formular-los preguntes, observar-los o, simplement, xerrar amb ells. Oblida’t de tu cinc minuts i dedica tot el teu temps i atenció a l’altre.

Recorda que és molt important no preguntar, Què tal ?, i desconnectar a l’instant pensant en la propera tasca que has de realitzar. Atura´t i escolta. Escolta de “veritat” amb les orelles, i també amb el cor, observant el seu llenguatge corporal, atenent al que diu i al que no diu i posant-hi tot el teu interès.

I abans de res estima´ls. Si, com ho sents. Parlo de estimar-los i apreciar-a nivell personal, ja que és impossible construir un equip de col·laboració si hi ha una o diverses persones a les que no pots ni veure, per més que t´aportin un alt valor professional.

No es tracta d’acomiadar de manera capritxosa a qui no et cau bé, sinó de construir una relació de valor en què sentis aquesta reciprocitat i acabis per apreciar de veritat a totes les persones del teu equip, cosa que probablement tornarà en l’estima entre tots els membres de l’equip entre si, des del teu exemple.

I per això, no oblidis que has de conèixer i dedicar-li més temps a aquell que més et costi entendre. Observa el seu “costat bo”, fes-li costat sense prejudicis i sembra, confia i dóna-li una oportunitat. D’aquesta manera veuràs com no trigaràs a obtenir una resposta positiva per part seva, sentint que estimes al teu equip i que tots són importants per a tu, encara que sàpigues, com és lògic, que sempre tindràs més afinitat amb uns que amb altres.

Segueix tots aquests consells, i si finalment comproves que amb algú no aconsegueixes arribar a aquest nivell de confiança i estima, la millor solució és que prescindeixis immediatament d’ell, pel seu bé, pel teu i pel de tot el teu equip.

Només des de l’amor a l’altre pot florir la plena confiança i generositat, els autèntics valors que s’amaguen després de l’alt rendiment i el lideratge coach. És a dir, el lideratge que fa evolucionar l’equip per donar el millor de si mateixos, en benefici del conjunt.

Perquè quan tu ets generós, saps que si ells brillen, tu brillaràs encara molt més.

Si a ells els va bé, ens va bé a tots. A l’equip, a l’empresa i a tu com a líder.

Prepara’t a realitzar canvis en l’estil de treball habitual. Oblida’t de “tu-el-treball-i-jo-la- medalla” i ajuda-li, per exemple, al fet que s’involucri al màxim en una presentació donant-li suport en tot moment i donant-li l’oportunitat al fet que la presenti ell. D’aquesta manera sortireu els dos guanyant, el aprendrà i creixerà professionalment i tu aprendràs a delegar cada vegada amb més confiança, dedicant tota la teva energia a la faceta de líder.

Tot això requereix saber confiar en els altres i en la companyia, i sobretot en un mateix. Aprèn a no haver de demostrar constantment el teu valor, a reconèixer errors en públic si cal, a no tenir por que el meu equip tingui més coneixements que jo en alguna àrea, o simplement, a entendre que som complementaris i que l’altre no em va a qüestionar si realment sóc un bon líder. Al contrari, a tots ens agrada que escoltin els nostres consells.

Aquest autèntic lideratge coach que sap veure la grandesa en l’altre és especialment important per retenir el talent mil·lenial , que sabent que té limitades opcions d’accedir a llocs directius, opta per altres vies alternatives com són prioritzar l’aprenentatge constant, conciliar la seva vida personal i professional o tenir més temps per viatjar.

Sabem que les empreses són molt exigents amb els seus directius i que la fórmula del lideratge és especialment difícil d’aplicar en càrrecs intermedis, plens de tasques i reunions i amb poc temps per dedicar a la faceta més important de totes, la de liderar al seu equip .

Però això no importa. De cor, fes la prova, no perds res amb això. Inverteix temps, suport i estima en el teu equip i comprovaràs que molt aviat els beneficis et seran retornats, multiplicats diverses vegades.

Delega més, sé millor líder i prepara’t a entrar en una altra lliga, la de l’alt rendiment. I comprovaràs amb satisfacció que aquest “canvi de lideratge” no passarà desapercebut a la teva empresa.

No ho oblidis. Coneix-los, estima´ls i sigues generós amb el teu equip !.

No et penediràs.

Bibliografía

Hunter, S.C. (2005). La paradoxa. Un relat sobre la veritable essència del lideratge. Barcelona: Empresa Activa.

WhatsApp
Enviar por WhatsApp